VEGANKRAMAR

En blogg om djurrätt, veganism och aktivism - Och lite däremellan!

Speciesismen - så djupt rotad att vegetarianer äter fisk

Publicerad 2016-07-29 16:28:00 i Allmänt,

När Tomma Burar gjort en ny aktion så fylls kommentarsfälten med både kärlek och hat. Detta förvånar mig så klart inte. Den civila olydnaden är extremt kontroversiell. Hos den ena personen är de hjältar, hos den andra terrorister. De har tidigare räddat grisar, höns och en lax. 
   När de efter sin senaste aktion nämnde att de tidigare räddat en lax, så fylldes kommentarsfälten med sarkastiska kommentarer som "hahahah ska vi ut o rädda lax elle" och "Hahaha en lax vad är det frågan om". Detta förvirrar mig. Vad är de som får människor att tro att vi inom djurrättsrörelsen endast kämpar för landdjur, eller djur som är söta? Många djur är väldigt söta, och en lax kanske inte är det första man tänker på. 
   För mig är laxen Justina en vacker individ som förtjänade att bli räddad precis lika mycket som de grisar som räddades. 
 
   Jag är vegan av en enda anledning. Jag anser att människor har tagit sig en rättighet som inte finns, att utnyttja och plåga djur för sin egen njutning, och detta gäller alla djur. Veganer avstår från honung såväl som kött. Det går att skratta åt Tomma Burars laxfritagning, men då måste man tänka på att det speglar hela mänsklighetens historia. Vi är en förtryckande art.
   En fisk är inte en vegetabilie bara för att vi inte kan ha samma relation till hen som till en hund. Vi lever inte i samma miljö och de är inga sociala djur, men de har all rätt att få leva för sin egen skull. Mitt hjärta brister när jag ser bilder från fiskodlingar, på samma sätt som när jag ser bilder från andra djurindustrier. 
 
   Jag förstår att man kan bli arg när man läser om människor som brytit mot lagen, speciellt när de inte gynnar en själv. Så fort någon gjort det, så börjar människor dyrka demokratiska beslut, lag och ordning och hela rättsväsendet. Detta är lagbrott där ingen kommit till skada, det är viktigt att påpeka. Jag skulle inte ställa mig bakom förstörelse eller våld. Men om någon snällt går in och räddar liv, går ut igen och inte mer kommer tillbaka, då förstår jag inte hur man kan bli jämförd med IS och Boko Haram. 
 
   Jag är så glad att Tomma Burar räddade laxen Justina. Detta kanske på något sätt får människor över lag att tänka om. Detta kanske får "vegetarianer" som äter fisk att tänka om. Specieismen är så djupt rotad i samhället att vi kan kalla oss vegetarianer fast vi äter fisk. 
   Jag tänker på Justina. Jag hoppas hon har det bra, att hon lever för sin egen skull, att hon hittar mat och vänner. Att hon kanske till och med en dag får föröka sig. Att hon håller sig borta från människans hemska krokar. Jag vet inte var hon befinner sig, men jag hoppas hon är kvar i vattnet och inte på en tallrik bredvid 5 svettiga potatisar. 
 
   För mig är hon inte ett skämt. För mig är hon Justina, en lax som fick chansen att leva ett värdigt liv.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela